Hembygd i Haninge

Lars Olof Persson, lite om Ribby

LOP

Lars Olof Persson 1945-2005.

Största delen av centrala Västerhaninge ligger på Ribbymark. Från de ursprungliga gårdarna påbörjades en avstyckning i början på 1900-talet när järnvägen kommit till. Inledningsvis nere vid stationsområdet men vartefter växte småhusbebyggelse upp på båda sidor av järnvägen på Ribbymark samt i mitten på 50-talet även flerfamiljshus i HSB:s regi.

För många Västerhaningebor står dock Ribby för den del av samhället som är beläget söder om kyrkan på östra sidan av Gamla Nynäsvägen. Det var ju också här som de ursprungliga Ribbygårdarna låg.

Idag är de flesta byggnaderna där borta med ett undantag, östra frälsegårdens mangårdsbyggnad, som nu med rätta helt enkel kallas Ribby Gård. Det var den sista gården som brukades och sista ägarfamiljen Persson kom dit för 100 år sedan från Hesslingby i Österhaninge.

Ribby 01 2005

Östra frälsegården Ribby i vinterskrud 2005.

Det var Olof Persson, född 1857, med ursprung från Sorunda, med hustru och två barn. När han avled 1943 tog sonen Albert över.
Men samhällets behov av mark för utbyggnad gjorde att arealerna för odling minskade och Albert Persson, välkänd profil i samhället, var den sista som satt plogen i marken på Ribby!

Sonen Lars Olof fortsatte dock den månghundraåriga agrara traditionen i Perssonfamiljen och utbildade sig på SLU och arbetade med utredningsverksamhet både på nationell och internationell nivå. Han bodde kvar i föräldrahemmet fram till sin död 2005.

Lars Olof Persson var starkt engagerad i kommunens utveckling och hade många kritiska synpunkter på detta. Han var också aktiv i Haningegillet, bla. som ordförande. Han tillförde via tidningen Glimtar mycket kunskap om Västerhaninge och dess innevånare.

Här följer några korta artiklar från hans penna, en om verksamheten på gården på 30-talet med utgångspunkt från en liten anteckningsbok han hittade på vinden efter sin farfar, och en målande beskrivning om Västerhaninge på 40-50-talet.

Fragment från 30-talet

Västerhaninge i slutet på 40-talet

 

 

2 kommentarer

  1. thommy hultberg

    Alberts fru var vår lärare i hemkunskap på Ribbyskolan. Hon tog med oss ut på studiebesök och vi besökte, hela klassen, hennes hem. har inget minne om vi träffade mannen, som titulerade sig nämndeman. Hemmet verkade förmöget med telefoner och radioapparater i nästan vart rum. Beklagligt att sonen gick bort så pass tidigt.

  2. Per-Ola (Pelle) Räf

    Till professor Lars Olof Persson “Ryby” Västerhaninge
    Setandes plitandes på den “evenledes” veterinärhistoriskt intressante Linnélärjungen Daniel Söderberg biografi, undrar jag varifrån Du har uppgiften att han sommaren 1769 var hos “Bäcken” i Ribby och passade på att samla material till läromästarns avhandlign “Pandora …”, som jag trodde sedwanlixt inte var författad av respondenten? Hflängd 1769 saknas ju.
    Wänlixt, Pelle Räf, avsuten scarensisk SLU-bibliotekarie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑