sidan 29 D flygmotor

Bildgåtan, det är en del av en flygplansmotor!

Så här skriver Karin Aspberg i boken “Gårdar i Österhaninge 2” om torpet Gottfridslund i Alby:

I torpets fallfärdiga lagård hittades en flygplansmotor. I februari 1953 kolliderade två J29-plan, Flygande tunnor. Ett av planen exploderade i luften och vrakdelar föll ner över Österhaninge norra kyrkbygd. Piloten omkom.

Någon Albybo har antagligen långt senare hittat flygplansmotorn och, utan att veta vad det var för skrot, lagt det bland annat avfall i lagården.

Jag har själv personliga minnen av denna händelse en vinterdag 1953, jag och mina kamrater i Kyrkskolan i Västerhaninge hörde en en “explosion” och kunde härleda den från öster. Naturligtvis blev det dagens diskussionsämne, inte bara för oss skolungar, utan för hela samhället.
Nyhetsbevakningen var inte alltför avancerad på den tiden så det tog nån dag innan det stod klart vad som hänt. Två av Flygvapnets Flygande Tunnor hade kolliderat i luftrummet någonstans över grannsocknen.

En av piloterna omkom men den andre kunde rädda sig med fallskärm.

Det blev en väldig spridning av vrakdelar runt Österhaninge och myndigheterna spärrade delar av området i sökande efter dessa. Rykten gick på samhället att man hittade kroppsdelar av den omkomne piloten på flera ställen.
Märkligt nog, det var gott om snö om jag minns rätt, fann man inte denna stora del av planet utan någon kringströvande Albybo finner den senare och lägger den i den fallfärdiga ladan.

Under våren blev området runt kyrkan ett eldorado för oss sakletande ungar, massor av mindre rester fanns i markerna och jag hittade själv några förvridna plåtbitar i skogen ovanför Kikartorp.

FlygandeTunnan

Av bilden att döma är det den bakre delen av motorn vi fann i ladan på Alby. Dock inte en efterbrännkammare, den kom inte i produktion förrän 1954.

Flygande Tunnan, J 29 och S 29, var SAAB och Flygvapnets stolthet på den tiden. Den var i tjänst mellan åren 1951 och 1972  och ansågs jämbördigt med samtida amerikanska plan.
Motorn var en brittsktillverkad de Havilland. Från 1954 försågs den med en efterbrännkammare.
Tunnan hade under nåt år på 50-talet världsrekord i hastighet, 977 km/t på 50 mil.
Några plan deltog också i Kongokriget i början på 60-talet under FN:s flagg.
Senare köpte Österrike 29 begagnade plan.

Tyvärr var väl tillförlitligheten inte den bästa, av de tillverkade 661 planen havererade hela 242 st och 99 piloter omkom. Ganska skrämmande!