Hembygd i Haninge

Ivar Lo och Tungelsta: Tröskning på Prästängen

Ivar Lo baskerEtt kort utdrag ur Ivar Lo:s memoarbok “Pubertet” från 1978

 

 

 

Präst

Prästängen på 1940-talet, kom i släkten Fahlströms ägo 1928, byggnaden uppförd 1918. Småbruk och trädgårdsodling

Pubertet, kapitel XXXII

Min far och jag gav oss tidigt om höstmorgonen av till ett grannställe som hette Prästängen och där man skulle tröska. Min far ledde den påselade hästen med sig för att spänna den för vandringsbommen till tröskverket att hjälpdra tillsammans med ställets egen häst.
Jag skulle skära upp band åt den som matade.

I den otröskade sädesbingen arbetade bredvid mig en några år äldre grannson som hette Ruben tillsammans med värdfolkets egen hjälpflicka, som hade det romantiska namnet Blanche Constance, nästan som hon varit vid cirkus.

Prästäng 1910

Församlingsboken 1910-15, Prästängen

Erik Ruben Andersson, född 1893 på Häringe, var son till skomakaren Johan Andersson, född 1842 i Varnhem (R), och dennes maka Kristina Maria. Familjen flyttar 1895 till lägenheten Ådala i Västerhaninge och 1909 till Ekensberg (ev Ekeberg) i Tungelsta,
Den gamle skomakaren har då avlidit och endast Ruben och hans yngsta syster Märta Elvira bor hemma 1910 men hon flyttar till Chicago 1914.

Ekrätt

Grannstället Ekensberg samma tid

Hit kommer 1912 från Sorunda August Westermark som arrendator. Hans dotter Anna, född 1894, gifter sig 1914 med Ivars äldre bror John Alvar.
Erik Ruben gifter sig borgerligt 1917 och flyttar via Västertälje till Ösmo men bygger 1923 en villa på Norrskog, Ribby 2:41 i Västerhaninge.(intill ”Millimeter-Kalle”). Hustrun heter Maria Wilhelmina f Hellmark, född 1895 på Värmdö, man har två döttrar Margit född 1917 och Märta 1918.
Han var timmerman men tituleras senare ”försäkringsinspektör”. De flyttar 1935 till Stockholm och villan är uthyrd, de kommer åter 1938 och bor kvar 1950 men hustrun har avlidit 1943, Ruben gifter om sig 1952 och avlider i Västerhaninge 1970.

I Prästäng finns hos Norberg under den här tiden Blanche Konstantina Holmgren. Namnen är ju lite lustiga men att Konstantina blir Constance den här tiden är kanske inte så konstigt. Bland fattiga fanns säkert drömmarna om emigration till Nordamerika, många realiserade dem och en hel del hemvändare spädde nog på anglosaxiska touchen. Bland småbrukarna i de här trakterna hade en del varit i USA och några av ungdomarna här försvann dit.

Blanche Konstantina är född i Strövelstorps förs, L-län 1894, dotter till den i Köpenhamn (1870) födde inhyses sadelmakaren Jakob Holmgren  boende på Wemmentorp ,och dennes hustru Augusta Andersson f i Välinge 1873.
De har utöver Blanche (folkräkn 1900) tre barn, Virginia Leonora, f 1897 Björnekulla, Jack Yngve, f 1898  Hässlunda och en odöpt flicka, f 1900 Strövelstorp.
Blanche gifte sig så småningom med Olof Alfred Johansson , född 1896 i Torp, Y-län.

Hon flyttade in till Kungsholmen från Västerhaninge 1912, ut 1913 till Spånga sedan till Grums i Värmland för att 1924 åter hamna i Stockholm, nu i Klara. Nu är hon gift Spets, men bor ensam på adressen. Flyttar igen 1925 till Mockfjärd i Dalarna som städerska.

Hon dog 1959, bosatt på Humlegårdsgatan 4 i Stockholm, noterad i Sv dödbok som frånskild kvinna.

Prästäng karta

Häradskartan 1905

1 kommentar

  1. Maud Eriksson

    HEJ SUNE
    Det här var intressant Ruben var min farmors bror visste inte att Ruben och hans fru bodde i Stockholm och att han var granne med Ivar Lo.
    hälsningar Maud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑