2700847936_49f113f22d_o

Helge Åkerblom utanför sin villa Björklycke efter vägen mellan Kalvsvik och kyrkbyn. Året är 2008.

Inför boken Gårdar i Österhaninge träffade jag honom vid många tillfällen, en beundransvärd människa med stora kunskaper!
Inte bara om sin hembyggd utan om det mesta som timat under hans livstid. Hans konstintresse var imponerande!
Helge var på senare år bygdens elektriker och kände sina kunder och grannar mycket väl och delade gärna med sig inför vår faktaforskning. Han kanske ibland kunde uppfattas som lite fåordig och sluten men när han väl kom igång flödade informationen!
Det kanske ändå måste sägas i sammanhanget att han inte var nån större vän av samhällsstyrning och myndigheter.

Helge var född på Årsta 1920, yngste son till Frans och Lisa Åkerblom statare där, familjen hade tidigare bott på Solberga och Husby. Hans tre äldre bröder var Rickard, Edvin och Sven.

Rickard,Frans, Helge o Sven Åkerblom

Rickard, Frans, Helge och Sven Åkerblom. Bilden tillhör Ulla Åkerblom.

År 1924 flyttar de till Åbrunna och 1926, nu som torpare, till Snörom under Solberga. De två äldsta bröderna flyttar ut. Omkring 1950 köper Frans Åkerblom byggnaderna på Snörom som finns kvar i  Åkerblomssläkten, Helges äldsta dotter Lena driver hästverksamhet där.

På 1930-40 talet var Helge en duktig idrottsman på lokal nivå, sysslade med friidrott i Västerhaninge IF.

Helge flyttade till Hägersten under kriget och arbetade som portvakt och fastighetsskötare, han utbildade sig till elingenjör på kvällstid. Vid krigsslutet deltog han i Folke Bernadottes räddningsaktion i Tyskland med att arbeta på som röntgentekniker i en specialutrustad “Vit Buss”.

I början på 50-talet återkommer han till Österhaninge, köper fastigheten Hesslingby 5:1 som han döper till Björklycke och får tre döttrar tillsammans med hustrun Märit.
Han arbetar som elektriker men prövar också på radio/TV-branschen med en affär i Handen.
Hustrun Märit avlider 2003 och Helge år 2012.

Björklycke övertogs av yngsta dottern Anna.